Home   Wie ben ik   Technieken   Blog   Contact   




Iedereen hele fijne Kerstdagen
en een
gelukkig en gezond 2024!




De nieuwe gordijnen voor Huis ten Bosch zijn tot 29 mei 2023 te bewonderen in het TextielMuseum te Tilburg.


Groepsfoto van de deelneemsters aan het borduurproject van de gordijnen voor Konigin Maxima. 

Wat was het een eer om mee te mogen doen!


Tijdens de opening van de tentoonstelling door Koningin Maxima.
                                                                                   Foto's Maarten Schuts.

Hierbij aandacht voor de presentatie van onze groep: Sweetbags met allemaal een traditioneel Nederlands thema.




Ook Konigin Emma borduurde met liefde. Jan Veth, 1912, heeft dit intieme beeld getekend van haar waar ze met heelveel aandacht en concentratie witwerk aan het borduren is. 

Op het moment te zien, tijdens de tentoonstelling over het werk van Jan Veth, in het Dordrechtsmuseum, tot 3 september 2023.
De tekening is uit het bezit van Paleis Het Loo.




Artikel in de Seasons 

Er staat in het Februari nummer van 2022 een heel leuk artikel over mijn liefde voor het borduurwerk van Marken.




29-6-2021 - Eind-presentatie van het Borduur AmbachtenLab 

Een onderzoek dat loopt van traditioneel, basistechnieken naar zelf gemaakte 3D toevoegingen. En elkaar laten zien hoe leuk en ontspannend borduren is!! De tentoonstelling was een ware inspiratiebron. We kijken allemaal terug op een leerzaam ambachtenLab.


Haute bordure
Fries Museum nog tot 18 juli 2021

Liefde voor borduurwerk?
Dan kunt u echt u hart ophalen aan prachtige geborduurde kledingstukken van 1600 tot nu. Het bijbehorende boek is een waar document. Veel prachtige foto's van de werkstukken en details.


mei/juni 2021

Als ambachtsvrouw heb ik mee mogen werken aan het AmbachtenLab. in het Fries Museum. Het AmbachtenLab is een samenwerking van het Kenniscentrum Immaterieelerfgoed Nederland en het Fries museum. Met 7 deelnemers - van 17- 70 jaar - zijn we 5 weken aan de slag gegaan om onderzoek te doen en van elkaar te leren. Dit werkproces wordt gevolgd o.a. met een heel foto document. Te zien op @ambachten_lab op Instagram. 

 


Een bijzondere opdracht, gemaakt door 5 handwerkvriendinnen

Lidy, Sary, Sjaan, Greta & Janneke

In de zomer van 2019 het verzoek van Vivian Reinders ontvangen om twee knielkussens/ kneelers te borduren. Dit als huwelijkscadeau voor het bruidspaar Gravin Charlotte en haar man Carl, van het landgoed Weldam. De knielkussens worden in de Anglicaans kerk tijdens de eredienst gebruikt. Landgoed Weldam heeft een eigen kapel en daar komen de kneelers te liggen voor sier -en gebruik. Er waren wel wat wensen: de kleuren toe te passen van het landgoed: Geel en blauw. Vermelding van de namen van het bruidspaar en de maaksters. Eerst de beslissing genomen of we dit grote project gingen uitvoeren. Met vier handwerkvriendinnen uit Zwijndrecht besloten om aan de slag te gaan. Het patroon moest eerst uit Engeland/York komen. De keuze gemaakt voor de stof en garens. De taken verdeeld en in het voorjaar 2020 zijn we gestart. Het borduurwerk was leerzaam- en mooi om uit te voeren, het zijn allemaal verschillende gobelinsteken. Door de eerste corona lockdown liep ons werk wel wat vertraging op. We zijn gelukkig allemaal gezond gebleven en hebben ons plezier uit het omvangrijke werk mogen halen. In augustus hebben we de borduurdoeken kunnen verzenden en een kundige stoffeerder heeft er prachtige knielkussens van gemaakt. In december zijn de kneelers, tijdens de kerkdienst in St. Mary’s kapel, aan Charlotte en Carl overhandigd. Het was een eer- en uitdaging om aan dit mooie project mee te mogen werken. Hartelijk dank voor deze mooie opdracht.

 

 


Paardenbloempluisjes en meer...

Maart 2020
In deze bijzondere periode beleef ik veel plezier in het borduren van kleine en tere werkstukjes. Zo voel ik me zelf ook, klein, kwetsbaar in deze ongrijpbare tijd.


              


              

            Ma- de liefjes                                               - Vergeet-me-nietjes-



Klaproosjes


Rococo borduurdoek, Gorcums Museum 

De borduurdoek is uit 1776, in prive bezit van Mvr. Willy van der Bree. Gemaakt in de Hoeksewaard en geheel uitgevoerd in de rococosteek. Dit mooie 18de eeuwse document staat aan de basis voor een proeve van bekwaamheid voor het kunnen borduren van interieur- en kleding accessoires. Vaak was dit de 3de borduurproef, na de merk - en de stoplap. Het zijn allemaal motief voorbeelden, waar men later een keus uit maakte om het te verwerken tot één geheel motief op b.v. schoentjes, tasjes, boekomslag of stoeltje. Het is borduurwerk wat tegen een stootje kan. Als er één motief wordt doorgekoppeld dan is het eind resultaat heel verrassend. Hierbij mijn ontdekkingsreis, wat een waar borduurfeest was. Er is gewerkt volgens de richtlijnen  van de 17de eeuwse Engelse Sweet Bag, een geliefd werkstuk, o.a. uitgevoerd in de rococosteek. De passementen zijn o.a. kleine Marker akertjes, ook weer zo leuk om te maken! Al met al een borduurdoek om extra aandacht aan te geven.

                


Folkloriada 2016 Mexico, Zacatecas

Eind juli 2016 ben ik naar de andere kant van de wereld gereisd om mijn verhaal te mogen vertellen van ons Nederlands handwerk- erfgoed, hoe bijzonder! Dat was het ook, mede door de vele exposanten van over heel de wereld, waardoor er wel heel bijzondere contacten zijn ontstaan onder alle Art- craft man -en woman. Zo appliceer je ineens aan een Chileense doek, en mag je je Chileense handwerk vriendin een Marker roosje leren!


                 

En brei je mee, met 2 Finse dames, aan een Finse trui!


En dan loop je mee met 2000 mensen, allemaal in de folklore kleding van hun land -en dans, in een parade die wordt bezocht door zowat alle inwoners van de stad en omstreken. Een prachtige tentoonstellling was er ingericht met al het borduurwerk aan de tradidionele kleding van Mexico, dat was dus heeeel veel en kleuriger kan het echt niet! Het was een onvergetelijke reis.

 

 


Schotland

In april 2016 is tijdens de expositie The Knitting & Stiching te Edinburgh, de engelse vertaling gepromoot van het boek Art Quilts Nederland, door Henk Lijding. Vermelde werkstukken uit het boek mochten mee naar Schotland, zo ook mijn Art quilt werkstuk: Hidden. Het was een hele eer, ook wij hebben van Schotland genoten.

 

Marker borduren, wit- op sneewerk

Bruidsdoekje


Patroon nr. 1 

 

Patroon nr. 2

 
Patroon nr.3





 

Marker, daags rijglijfje

 

Cees en ik zijn de trotse opa en oma van onze kleindochter Jazz.
Hier draagt ze het rijglijfje van Marken. Op schaal gemaakt in maat 68, kleiner lukt het bijna niet om het hele patroon van het daagse wollen rijglijf in wol te borduren.

 


China 2013 voor Unesco

 

Mijn bezoek aan China in november 2013, voor de internationale expo van UNESCO immaterieelerfgoed. Ik mocht Nederland als ambachtsvrouw vertegenwoordigen met het boduurwerk van het eiland Marken, met name de rijglijven. De dames mogen ontmoeten van de Miao, hoeveel borduurwerk willen we zien! Onvergetelijk om handwerk zusters aan de andere kant van de wereld te mogen ontmoeten, naald en draad spreken dan een internationale taal. Dit was een geweldige ervaring.